Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sezon na botwinkę wystartował. Dlaczego warto ją jeść? Jakie są przepisy na botwinkę? SPRAWDŹ

OPRAC.:
Maria Miliszewska
Maria Miliszewska
Sprawdźcie! >>>
Sprawdźcie! >>>123rf
Botwinka bywa niedoceniana w kuchni, a szkoda. To bardzo smaczne i wartościowe warzywo, które może nam dostarczyć wielu niezbędnych mikroelementów i witamin. Dlaczego warto jeść botwinę? Jak ją przygotować, by była smaczna? Zobaczcie!

Spis treści

Botwinka - co to za warzywo?

Botwinka, nazywana też botwiną lub boćwiną, to nic innego jak młode buraki ćwikłowe. Ponieważ są to nowalijki, można je spokojnie zjadać w całości. Pyszne są nie tylko korzenie, ale także łodygi, a nawet liście.

Młode liście buraka ćwikłowego zawierają więcej białka i soli mineralnych, niż korzenie. Korzeń z kolei zawiera białko, cukry, sole mineralne, witaminy z grupy B i witaminę C. Ma szczególnie znaczenie dietetyczne dzięki dużej zawartości błonnika, który wpływa dodatnio na trawienie oraz dzięki zawartości kwasu jabłkowego, cytrynowego, winnego i szczawiowego.

ZOBACZ TAKŻE: Jak zrobić jajko sadzone? Kluczem do sukcesu jest para wodna. Oto podstawowy przepis na usmażenie jajka

Sezon na botwinę - kiedy się zaczyna?

W Polsce sezon na boćwinę zaczyna się zazwyczaj w drugiej połowie kwietnia, a jego szczyt przypada na maj i czerwiec. Nie trwa więc zbyt długo, dlatego tym bardziej warto korzystać i przyrządzać botwinę na różne sposoby. Świeże warzywo jest bardzo delikatne i nie potrzebuje zbyt dużej obróbki.

Botwina - przepisy

Botwinkę można wykorzystać na wiele sposobów. Najprostszym jest zrobienie wiosennej sałatki z wykorzystaniem liści. Mają delikatniejszy smak niż same buraki i zawierają wiele cennych soli mineralnych.

CZYTAJ TEŻ: Wielkie kiszenie w Słupsku. Z Fundacją Progresja seniorzy w słoiki pakowali warzywa oraz... kwiaty stokrotek i rzepaku | ZDJĘCIA
Co jeszcze można przygotować z botwiny?

  • Gotowana botwina świetnie nada się do zupy (na przykład barszczu z botwiny),
  • Botwinkę można też upiec - będzie idealnym dodatkiem warzywnym do obiadu,
  • Pokrojone łodygi lub korzenie mogą być składnikiem risotto,
  • Warto też spróbować zapiekanki z wykorzystaniem boćwiny,
  • Botwina idealnie nadaje się też do przetworów - można ją kisić lub pasteryzować i wykorzystać poza sezonem,
  • Może być również składnikiem koktajli warzywnych,
  • Dobrze nada się też jako dodatek na przykład do omleta,
  • Botwina jest również składnikiem barszczu ukraińskiego,
  • Liście botwiny można wykorzystać również do zrobienia gołąbków.

Botwina - warto ją jeść

Jak widać, możliwości wykorzystania botwiny jest wiele, dlatego warto z niej korzystać w kuchni. Jest nie tylko pyszna i delikatniejsza w smaku niż duże buraki, ale także zawiera wiele cennych minerałów oraz witamin. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sezon na botwinkę wystartował. Dlaczego warto ją jeść? Jakie są przepisy na botwinkę? SPRAWDŹ - Dziennik Bałtycki

Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto