Składniki:
na ciasto:
- 125 g masła
- 250 g mąki
- starta skórka z 1 cytryny
- 1/8 l mleka 3%
- 1/2 łyżeczki soli
obłożenie:
- 1 kg gruszek (ewentualnie jabłka ale gruszki są lepsze)
- sok z 1 cytryny
- 1/8 l soku jabłkowego
-szczypta cynamonu
Masło utrzeć wraz z mąką. Dodać sól i skórkę cytrynową. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Tortownicę nasmarować tłuszczem. Boki oblepić ciastem. W garnuszku podgrzać sok z jabłek wymieszany z sokiem z cytryny i cynamonem. Włożyć przekrojone na ćwiartki gruszki. Dusić, aż gruszki zmiękną. Wystudzone gruszki ułożyć na cieście. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Piec przez 30 minut.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?