Aby wykonać gulasz po warmińsku potrzebujesz:
- 0,5 kg kurzych żołądków
- 1 czerwona papryka
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 100 g kiszonej kapusty
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- szczypta lubczyku
Żołądki pokroić w dość cienkie paski i wrzucić do bulionu. Zagotować. Zebrać wszystkie szumy. Do bulionu dodać przyprawy, marchew startą na tarce, pokrojony czosnek i cebulę oraz paprykę. Kiszoną kapustę przepłukać kilka razy w zimnej wodzie i dodać do reszty składników. Na koniec dodać natkę pietruszki.
Gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną, ale można podać go także z ryżem lub makaronem.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?