Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smak regionu - kutia

Agnieszka Szukuć
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Koljivo_from_wheat.jpg
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Koljivo_from_wheat.jpg Zserghei
Najsłodsze danie na wigilijnym stole!

Składniki:
1/2 kg pszenicy
1/2 kg maku
200 g migdałów
200 g rodzynek
100 g suszonych śliwek
garść orzechów laskowych
500 ml miodu
skórka z pomarańczy

Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Potem cedzimy i mielimy przynajmniej dwa razy. Pszenicę gotujemy, aż będzie miękka. Orzechy i migdały posiekać. Rodzynki namoczyć. Wszystkie składniki wymieszać z miodem. Odstawić, aby smaki się przegryzły.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto