18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smak regionu - mazurskie racuchy na zsiadłym mleku

Agnieszka Szukuć
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Quarkkeulchen.jpg
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Quarkkeulchen.jpg Mahlum
Pyszny deser, który zawsze wychodzi - racuchy po mazursku!

Do przygotowania racuchów potrzebujesz:
- 2 jajka
- 1/2 litra zsiadłego mleka
- 1/2 kg mirabelek
- 2 szklanki mąki
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki masła
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder

Masło roztopić. Z maki, jajek, mleka, cukru waniliowego i sody przygotować ciasto. Mirabelki wydrylować i pokroić. Dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć racuchy na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem. Zamiast cukrem można je lekko oprószyć cynamonem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto