18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smak regionu - warmiński piernik

Agnieszka Szukuć
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gingerbread_house_lattice_wall.jpg
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gingerbread_house_lattice_wall.jpg
Warmiński piernik - idealny do kawy lub herbaty.

Aby przygotować warmiński piernik potrzebujesz:
-1kg jabłek
-1 szkl cukru (najlepiej brązowego)
-1/3 szkl miodu
-2 szkl mąki
-3 łyżki czekolady w proszku lub kakao
-1/2 łyżeczki cynamonu
-4 jaja
-4 łyżki stopionego masła
-1 łyżka oleju
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1łyżeczka sody
-1 szkl bakalii (orzechy, suszone morele, rodzynki, żurawina)

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z cukrem i odstawić na 2 godziny. Jajka utrzeć ze stopionym masłem i olejem. Mąkę połączyć z czekoladą, cynamonem, proszkiem i sodą. Dodać do jajek i dobrze wymieszać. Do masy wlać miód oraz dodać jabłka. Na koniec wsypać bakalie. Po wymieszaniu masy odstawić na godzinę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto