Aby przygotować warmiński piernik potrzebujesz:
-1kg jabłek
-1 szkl cukru (najlepiej brązowego)
-1/3 szkl miodu
-2 szkl mąki
-3 łyżki czekolady w proszku lub kakao
-1/2 łyżeczki cynamonu
-4 jaja
-4 łyżki stopionego masła
-1 łyżka oleju
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1łyżeczka sody
-1 szkl bakalii (orzechy, suszone morele, rodzynki, żurawina)
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z cukrem i odstawić na 2 godziny. Jajka utrzeć ze stopionym masłem i olejem. Mąkę połączyć z czekoladą, cynamonem, proszkiem i sodą. Dodać do jajek i dobrze wymieszać. Do masy wlać miód oraz dodać jabłka. Na koniec wsypać bakalie. Po wymieszaniu masy odstawić na godzinę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?