Składniki:
1,5 kg ziemniaków
0,5 kg mąki
sól
boczek
Ziemniaki trzeba zetrzeć na tarce. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Posolić. Z ciasta formować pasy i ciąć je na średniej wielkości kawałki. Wrzucać kluski na posolony wrzątek. Kluski są gotowe po około 20 minutach. W tym czasie na patelni obsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Kluski usmażyć na tłuszczu, który zostanie po smażeniu boczku. Podawać od razu po przygotowaniu.
Inne ciekawe przepisy znajdziesz na stronie konkursu SMAKI JESIENI
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?