Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaki regionu - zupa po warmińsku

Agnieszka Szukuć
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cs16.jpg
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cs16.jpg Vodesnet
Jeśli lubisz grzyby i w tym sezonie udały ci się "łowy", wypróbuj przepis na zupę po warmińsku.

Aby przygotować zupę po warmińsku potrzebujesz:
2 dag suszonych grzybów
25 dag podróbki
50 dag ziemniaków
2 kostki rosołowe
1 marchewka
1 cebula
1 szklanka kaszy gryczanej
100 ml śmietany
szczypiorek
sól
pieprz

Z kostek przygotować 1,5 litra bulionu. Grzyby umyć i namoczyć. Podróbki oczyścić i zalać bulionem. Ugotować go miękkości. Grzyby, marchew, cebulę i ziemniaki drobno pokroić i połączyć z podróbkami. Zupę zaprawić śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotować kaszę gryczaną. Na talerz nałożyć porcję kaszy. Dodać zupę. Posypać posiekaną natką pietruszki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bartoszyce.naszemiasto.pl Nasze Miasto