Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rzodkiewka to popularne wiosenno-letnie warzywo, które...
fot. matthiasboeckel/pixabay

Sprytne sposoby na wykorzystanie niepotrzebnych liści rzodkiewki, marchwi lub kalafiora. Nie wyrzucaj – zrób z nich pyszną sałatkę lub pesto

Liście rzodkiewki

Rzodkiewka to popularne wiosenno-letnie warzywo, które znakomicie nadaje się do jedzenia na surowo lub jako dodatek do past kanapkowych oraz sałatek. Jej liście są znakomitym źródłem witaminy C: według niektórych źródeł zawierają jej nawet więcej niż cytryna. Dodatkowo znajdziemy w nich witaminy z grupy B, witaminę E oraz żelazo, magnez i potas. Dzięki nim mogą wspierać pracę wątroby, a także regulować ciśnienie tętnicze krwi.

Jak wykorzystać liście rzodkiewki? Można użyć ich jako bazę do sałatki lub przygotować smaczne pesto. Należy pamiętać, że ich smak jest dość gorzki, dlatego dla jego przełamania warto dodać coś słodszego np. suszone owoce lub dressing z miodem.

Przepis na pesto z rzodkiewki jest niezwykle prosty. Wystarczy liście z jednego pęczka dokładnie opłukać i drobno pokroić lub zblendować. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pół łyżeczki tartego parmezanu, 100 ml oliwy z oliwek, 2 szczypty soli oraz odrobinę pieprzu. Całość należy dokładnie wymieszać i przechowywać w lodówce do 4 tygodni.

Zobacz również

Podsumowano XII Marszałkowski Bal Dobroczynny. Zebrano 735 tys. złotych

NOWE
Podsumowano XII Marszałkowski Bal Dobroczynny. Zebrano 735 tys. złotych

Dwór w Rzemiechowie - dawna siedziba rodu Chełkowskich lata świetności ma już za sobą

NOWE
Dwór w Rzemiechowie - dawna siedziba rodu Chełkowskich lata świetności ma już za sobą

Polecamy

Oddaliśmy serialowi „Dom” najlepsze historie z naszego życia. Oto kulisy tego serialu

Oddaliśmy serialowi „Dom” najlepsze historie z naszego życia. Oto kulisy tego serialu

Katar, kaszel i duszności od pisanek? Unikaj takich barwników do jajek!

Katar, kaszel i duszności od pisanek? Unikaj takich barwników do jajek!

„Wyrywamy śmierci każdy dzień życia”. Przed Wielkanocą o śmierci mówi lekarz

„Wyrywamy śmierci każdy dzień życia”. Przed Wielkanocą o śmierci mówi lekarz