Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Syrop z kwiatów czarnego bzu. Na jakie choroby działa, jak przygotować syrop? Podajemy sprawdzony przepis ZDJĘCIA

Edyta Łosińska-Okoniewska
Edyta Łosińska-Okoniewska
Czarny bez rośnie niemal wszędzie. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, jak wiele cennych właściwości posiada. Warto przygotować syrop z kwiatów czarnego bzu.
Czarny bez rośnie niemal wszędzie. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, jak wiele cennych właściwości posiada. Warto przygotować syrop z kwiatów czarnego bzu. Edyta Łosińska-Okoniewska
Czarny bez rośnie niemal wszędzie. Jego białe kwiaty na przełomie maja i czerwca nie tylko pięknie wyglądają, ale i wyjątkowo pachną. Co więcej, mają mnóstwo dobroczynnych właściwości dla zdrowia. Podpowiadamy, jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu. Pomoże zarówno w przeziębieniu jak i problemach z cholesterolem.

Spis treści

Czarny bez. Co to za roślina?

Czarny bez to prawdziwe dobrodziejstwo natury. Każdy, kto zna się na naturalnych produktach, rusza właśnie na zbiory. Czarny bez kwitnie, a to oznacza, że nadszedł idealny moment na przygotowywanie aromatycznego syropu. Nie dość, że jest on smaczny, to w dodatku niezwykle zdrowy. Trzeba jednak wiedzieć, jak go przygotować. Materiał jest w zasięgu ręki.

Wybierając się na spacer z pewnością zauważyliście ten krzew, albo poczuliście wyjątkowy aromat. Kwiaty o tej porze roku przypominają białe baldachimy. I to w nich tkwi sekret zdrowia.

Czarny bez to krzew z rodziny przewiertnicowatych, dorasta do 3-8 metrów wysokości. Jest niezwykle powszechną rośliną, która rośnie dziko na terenie całej Polski, Azji, Ameryki i Afryki. Wiele osób ma go w swoich ogrodach. Kwitnie w czerwcu w postaci drobnych, biało-żółtych kwiatów zebranych w płaskie baldachy o średnicy ok. 10 cm. Natomiast owoce czarnego bzu są niewielkie, podobne wielkością do jarzębiny.

Syrop z kwiatów czarnego bzu doskonały na wiele chorób

W syropie z kwiatów czarnego bzu znajdziemy mnóstwo antyoksydantów inaczej przeciwutleniaczy, których głównym zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników. Pomoże nam w walce z chorobą i wzmocni odporność. Syrop zawiera sporą ilość flawonoidów, fitosteroli, potasu i witamin (głównie witaminy C) – jest pomocny w stanach osłabienia organizmu oraz jako środek łagodzący kaszel i regulujący przemianę materii. Sprawdzi się w kłopotach z górnymi drogami oddechowymi, chorobami zakaźnymi, przerostem prostaty i problemach z układem naczyniowym. Dawniej uważano, że ta roślina jest kompletna, bo leczy 99 różnych chorób.

I chociaż ma tyle wspaniałych właściwości, to należy pamiętać, że NIE wolno jeść surowych kwiatów i owoców czarnego bzu. Zawierają one szkodliwe związki. Na szczęście są one neutralizowane pod wpływem obróbki termicznej czy też suszenia.

- Syrop z kwiatów czarnego bzu to obowiązkowy element w mojej spiżarni - mówi Halina Rogińska, prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego Kościerska Chata. - Przygotowuję go co roku, bo jest świetnym lekarstwem na przeziębienia. Wystarczy wypić herbatę z tym syropem przed pójściem spać, albo wypić po prostu łyżkę i przekonać się o jego działaniu. Oczywiście przypominam, że o odporność warto dbać cały rok, aby nie dopuścić do rozwijania się chorób.

Kwiaty czarnego bzu nie tylko na syrop

Halina Rogińska przygotowuje nie tylko syropy z czarnego bzu, ale także zaskakującą przystawkę...

- Kwiat czarnego bzu doskonale smakuje w cieście naleśnikowym - dodaje. - Wystarczy przygotować ciasto, zanurzyć w nim kwiat i upiec na gorącym oleju. Smak jest wyśmienity, a i propozycja podania ciekawa.

Syrop z kwiatów czarnego bzu. Jak go wykonać?

Składniki:

  • Ok.40-50 baldachów czarnego bzu,
  • 70 dkg cukru na 1 litr wody,
  • 3 cytryny.

- Kwiaty czarnego bzu pozbawiam zielonych łodyżek i wkładam do garnka. Oczywiście trzeba uważać, aby nie było w nich żadnych robaczków. Następnie układam na nich plastry cytryn i wszystko zalewam wrzątkiem - mówi Halina Rogińska. - Zostawiam to na 24 godziny od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Po tym czasie odciskam sok, który przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Następnie zmniejszam ogień aby odparować wodę. Na koniec dodaję sok z pół cytryny. Gorący syrop przelewam do słoików. Ma on wyjątkowy smak i mnóstwo cennych właściwości.

Prawidłowo przygotowany syrop z kwiatów czarnego bzu jest w pełni bezpieczny i z pewnością stanie się pomocny w przypadku wielu dolegliwości.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto