MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kilkugodzinne moczenie obranych warzyw, bulw lub mięsa...
fot. yelenayemchuk/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Wielogodzinne moczenie

Kilkugodzinne moczenie obranych warzyw, bulw lub mięsa przyczynia się do strat cennych składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w wodzie. W konsekwencji obniża się w nich zawartość witamin z grupy B, witaminy C, a także polifenoli, które chronią organizm przed chorobami serca. Podczas przetrzymywania w płynie wymienione substancje przechodzą z produktu do wody, którą przed gotowaniem zwykle wylewamy. Co więc robić, aby nie dopuścić do strat? Różnorodne warzywa, ziemniaki oraz mięso wystarczy tylko opłukać pod bieżącą wodą i od razu umieszczać w gotującej się wodzie.

Wyjątek od tej reguły stanowią suche nasiona roślin strączkowych. Ciecierzycę, soczewicę, groch i fasolę, należy przed gotowaniem wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. 12 godzin lub we wrzątku przez 2 godziny, ponieważ skraca to czas ich gotowania oraz zwiększa strawność zawartych w nich składników.

Zobacz również

Merih Demiral i kontrowersyjny gest po bramce. UEFA bada sprawę

Merih Demiral i kontrowersyjny gest po bramce. UEFA bada sprawę

Markiza Cruz, która zasztyletowała pasierba, kieruje podejrzenia na Janę!

Markiza Cruz, która zasztyletowała pasierba, kieruje podejrzenia na Janę!

Polecamy

Polaków seks na wakacjach. Jesteśmy spontaniczni i… nieodpowiedzialni

GORĄCY TEMAT
Polaków seks na wakacjach. Jesteśmy spontaniczni i… nieodpowiedzialni

Szukasz bogatego męża? Influencerka mówi, gdzie latem spotkasz zamożnych singli

Szukasz bogatego męża? Influencerka mówi, gdzie latem spotkasz zamożnych singli

Najlepszy sposób na gotowanie brokułów. Poznaj 3 metody

O TYM SIĘ MÓWI
Najlepszy sposób na gotowanie brokułów. Poznaj 3 metody