Pracochłonne . Podaję do ,,Wigilijnej zupy z karpia rodem z kresów „
Z tej porcji farszu i ciasta wychodzi 50 małych uszek .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1/3 szklanki ugotowanego mięsa z karpia ( rozdrobnionego i dobrze oczyszczonego z ości )
1 średniej wielkości cebula
sól
pieprz mielony
1 jajko
2 łyżki wody
10-12 łyżek mąki + mąka do podsypywania w czasie wałkowania
Pokroić bardzo drobno cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce masła. Dodać drugą łyżkę masła i rozdrobnione gotowane mięso z karpia .Smażyć 2-3 minuty. Doprawić farsz solą i pieprzem mielonym .Ostudzić farsz .
Zagnieść sprężyste ciasto z jajka, wody i mąki ( 10-12 łyżek zależnie od wielkości jajka. Jeśli trzeba dodać trochę mąki .Rozwałkować cienko ciasto. Kieliszkiem do jajek na miękko wykrawać kółeczka . Na każdy kawałek ciasta nakładać farsz – zlepiać jak pierogi , a następnie skleić dwa rożki tworząc kształt uszka. Układać na wysypanej mąka tacce .
Zagotować w szerokim garnku osoloną wodę .Dodać 1 łyżkę oleju . Delikatnie wkładać na wrząca wodę uszka tak by nie przerwać wrzenia. Gotować 2 minuty od wypłynięcia . Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową i rozkładać na tacce .
Na talerzu układać uszka i zalewać zupa rybną .
Przepis: Babciagramolka-Bunia
Dania Wigilijne[/a][/sc][sc][a]http://olsztyn.naszemiasto.pl/serwisy/dania_swiateczne

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?