Nasza Loteria

Uszka z farszem rybnym do zupy z karpia

Robert Orzechowski
Uszka z farszem rybnym do zupy z karpia
Uszka z farszem rybnym do zupy z karpia Babciagramolka-Bunia
Potrawa na wigilię. Uszka z farszem rybnym do zupy z karpia.

Pracochłonne . Podaję do ,,Wigilijnej zupy z karpia rodem z kresów „
Z tej porcji farszu i ciasta wychodzi 50 małych uszek .

Czas : 1 godzina

Składniki :
1/3 szklanki ugotowanego mięsa z karpia ( rozdrobnionego i dobrze oczyszczonego z ości )
1 średniej wielkości cebula
sól
pieprz mielony
1 jajko
2 łyżki wody
10-12 łyżek mąki + mąka do podsypywania w czasie wałkowania

Pokroić bardzo drobno cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce masła. Dodać drugą łyżkę masła i rozdrobnione gotowane mięso z karpia .Smażyć 2-3 minuty. Doprawić farsz solą i pieprzem mielonym .Ostudzić farsz .
Zagnieść sprężyste ciasto z jajka, wody i mąki ( 10-12 łyżek zależnie od wielkości jajka. Jeśli trzeba dodać trochę mąki .Rozwałkować cienko ciasto. Kieliszkiem do jajek na miękko wykrawać kółeczka . Na każdy kawałek ciasta nakładać farsz – zlepiać jak pierogi , a następnie skleić dwa rożki tworząc kształt uszka. Układać na wysypanej mąka tacce .
Zagotować w szerokim garnku osoloną wodę .Dodać 1 łyżkę oleju . Delikatnie wkładać na wrząca wodę uszka tak by nie przerwać wrzenia. Gotować 2 minuty od wypłynięcia . Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową i rozkładać na tacce .
Na talerzu układać uszka i zalewać zupa rybną .

Przepis: Babciagramolka-Bunia

Dania Wigilijne[/a][/sc]
[sc][a]http://olsztyn.naszemiasto.pl/serwisy/dania_swiateczne
od 16 lat
Wideo

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto