Spis treści
Czy picie drożdży jest zdrowe?
Drożdże są bogatym źródłem witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B1, B2, B3, B5, B6 biotyny (witaminy B7 lub H) i kwasu foliowego (witamina B9). Zawierają także składniki mineralne takie jak fosfor, cynk, żelazo, magnez, potas, chrom i selen, a także błonnik, witaminę E i inne antyoksydanty. Są przy tym niskokaloryczne w 100 g drożdży znajduje się ok. 90 kcal.
Napój drożdżowy ma wiele właściwości pielęgnacyjnych, leczniczych i odżywczych:
- poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
- niweluje trądzik,
- wspiera odporność,
- leczy biegunkę,
- redukuje zmęczenie i dodaje energii,
- poprawia nastrój.
Zobacz także:
Przepis na napój drożdżowy
Istnieją różne rodzaje drożdży, które dzieli się ze względu na zastosowanie np. drożdże piwowarskie, drożdże piekarnicze czy drożdże gorzelnicze. W każdych z nich jednak znajdują się te same organizmy należące do rodziny drożdżakowatych (Saccharomycetaceae cerevisiae). Do przygotowania napoju drożdżowego najlepiej jest wybrać świeże drożdże w kostce, które znajdziesz w sklepowych lodówkach.