Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Znakomita surówka z selera korzeniowego do obiadu. Poznaj przepis na zdrową przekąskę pełną witamin. Korzeń chrzanu wzmocni smak

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Gotową surówkę z selera warto ozdobić kawałkami orzechów włoskich i natką pietruszki. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania surówki.
Gotową surówkę z selera warto ozdobić kawałkami orzechów włoskich i natką pietruszki. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania surówki. Anna Daniluk
Soczysta surówka z selera powstanie poprzez połączenie go z sezonowymi owocami i oblanie sosem jogurtowym. W tym przepisie łączymy bulwę selera z soczystymi jabłkami z chrupiącymi orzechami włoskimi. Smaku dodaje sos jogurtowy wymieszany ze startym chrzanem. Poznaj przepis na prostą surówkę z selera dla całej rodziny.

W skrócie

Najlepsza surówka z selera korzeniowego powstanie poprzez połączenie go ze startym jabłkiem, pokruszonymi orzechami włoskimi oraz sosem na bazie jogurtu i startego chrzanu. Warto też dodawać odrobinę zieleniny w postaci posiekanej natki pietruszki, koperku lub mięty. Szybka i smaczna surówka ze składników, które znajdziecie w każdym warzywniaku.

W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania surówki z selera

Surówka z selera – przepis do obiadu

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 bulwa selera,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 30 g orzechów włoskich,
  • 20 g posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka startego chrzanu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • do smaku: sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Ja zrobić surówkę z selera?

Przygotowanie:

  1. Selera należy umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Następnie jabłko należy umyć, można obrać i zetrzeć na tarce tak jak selera.
  3. Orzechy włoskie należy drobno posiekać lub utłuc w moździerzu i dodać do selera z jabłkiem.
  4. Składniki surówki z selera trzeba polać octem jabłkowym i wymieszać.
  5. W oddzielnej misce należy połączyć olej rzepakowy, gęsty jogurt naturalny, starty chrzan i majonez. Sos należy dokładnie wymieszać i polać nim surówkę z selera.
  6. Następnie do surówki należy dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić solą i pieprzem.
  7. Surówka z selera korzeniowego jest gotowa do podania.

Surówka z selera bez jabłka

Jeżeli nie przepadacie za połączeniem selera i jabłka, to możecie urozmaicić smak surówki, ścierając na tarce soczystą gruszkę. Znakomicie smakuje połączenie surówki z selera z marchewką, korzeniem pietruszki, a także kalarepką. Do surówki z selera można także dodać suszoną żurawinę albo rodzynki. Każda z tych wersji surówki z selera korzeniowego dostarczy porcji witamin i minerałów.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Znakomita surówka z selera korzeniowego do obiadu. Poznaj przepis na zdrową przekąskę pełną witamin. Korzeń chrzanu wzmocni smak - Strona Kuchni

Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto