Co czytać w czasie wakacji? Przyglądamy się kuchni, nowym technologiom i podróżom [PRZEGLĄD]
2. Sałatka z wielu kultur w jednej misce
Jerozolima to miasto, w którym przenikają się judaizm, chrześcijaństwo i islam, miasto wielu kultur. To mieszanka widoczna nie tylko na ulicach, ale i talerzach. „Jerozolima” to 10 rozdziałów. Pierwszy wprowadza w atmosferę, historię i różnorodność miasta. Kolejne to już przepisy odpowiadające kategoriom takim jak: warzywa, rośliny strączkowe i ziarna, zupy, faszerowane, mięso, ryby, słone wypieki, słodycze i desery, sosy i dodatki. Jest tu i kofta, latkes, falafel, hummus, shoarma z jagnięciny. Sprawdziliśmy, czy to działa, przygotowując szakszukę krok po kroku. To danie wywodzi się z kuchni tunezyjskiej, ale nierozerwalnie kojarzy się z Jerozolimą. Wyszła pyszna, nawet mimo braku kilku typowych dla tamtej kuchni składników. Przepisom towarzyszą piękne fotografie potraw, zdjęcia z bazarów Jerozolimy, liczne ciekawostki, np. na temat bakłażana, ryb, z których miasto przecież nie słynie, zasad koszerności. To połączenie książki kucharskiej z kulinarną opowieścią o jednym z najciekawszych miast świata. „Jerozolima. Książka kucharska” Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, Wydawnictwo Filo, Warszawa 2014, cena okładkowa: 69,99 zł