Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jeszcze kilka lat temu kupowanie piwa w sklepie było niemal...
fot. mat. pras.

Co czytać w czasie wakacji? Przyglądamy się kuchni, nowym technologiom i podróżom [PRZEGLĄD]

3. Idź na zakupy z ekspertami

Jeszcze kilka lat temu kupowanie piwa w sklepie było niemal odruchowe. Wchodziło się, brało jedno z kilku (swoje ulubione) i wychodziło. Dziś nawet w sklepie osiedlowym wybór jest coraz szerszy i może przyprawić o zawrót głowy. Warto sięgnąć po książkę Bartosza Senderka, piwnego blogera z Wrocławia, który opisał 100 piw dostępnych w sklepach. Oczywiście, uświadomieni już znawcy mają swoje ulubione browary, style warzenia i gatunki, często sprowadzane z zagranicy. Ale nawet laicy mogą zakosztować różnicy bez zbędnego wysiłku. Jest tu i Brackie z Cieszyna, pszeniczny Paulaner, Piwo z Grodziska, Atak Chmielu, Żywiec AIPA, Miłosław Koźlak z otwartej fermentacji. Każde z piw opisane jest krajem pochodzenia, browarem, stylem, ekstraktem, zawartością alkoholu. Podano też dostępność i poziom cenowy, temperaturę serwowania i barwę. Opisy są uzupełnione podstawowymi informacjami o piwach i browarnictwie, z czego i jak warzy się piwo, jak i w czym je degustować. Książka Senderka jest bardzo praktyczna i pisana prostym językiem dla laików. Nic nie stoi na przeszkodzie, by mieć ją pod pachą na piwnych zakupach w sklepie. „Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina, zaś pod sarny, woły, wieprze - czerwone wino lepsze” - ten wierszyk zna chyba każdy, bo przez lata pomagał rozstrzygnąć dylemat, jakie wino podać do obiadu lub kolacji. Dziś, gdy stajemy się coraz bardziej świadomi kulinarnie, to za mało. Zwłaszcza, że są jeszcze wina różowe, musujące, słodkie, wytrawne, pół-słodkie, pół-wytrawne… Książka to 8 rozdziałów. Tłumaczą one m.in. czym jest wino, jak dojrzewa i jest produkowane, w jakich regionach świata są winnice, jak je degustować, kupować i tworzyć własną kolekcję. Podstawową wiedzę zawarto na ponad 200 stronach. Studiowanie książki ułatwiają wyróżnienia i szerokie marginesy - to na nich wydrukowano ciekawostki, ramki, dodatkowe fakty, nadadzą się też do własnych notatek. Książka wypełnia lukę między pół-żartobliwymi przewodnikami dla amatorów, a bogato ilustrowanymi albumami dla koneserów. Pełno w niej praktycznych porad, jak choćby ta, czy korkociąg za 30 zł i 500 zł w praktyce różnią się od siebie, co zrobić, gdy w trakcie otwierania złamie się korek, jaki związek ma siorbanie i plucie w trakcie degustacji z kubkami smakowymi? Wino to trunek wymagający czasu, cierpliwości i szacunku. Książka Kitowskiego i Klemm za przystępną cenę doskonale wprowadza w jego świat, zapowiadając niesamowitą winiarską przygodę. „Piwo. Najlepsze piwa z polskich sklepów” Bartosz Senderek, Wydawnictwo RM, Warszawa 2015, cena okładkowa: 29,90 zł „Wino. Jak zostać znawcą” Richard Kitowski, Jocelyn Klemm, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, cena okładkowa: 29,90 zł

Zobacz również

Sokół w szóstkę nie był w stanie postawić się Śląskowi

NOWE
Sokół w szóstkę nie był w stanie postawić się Śląskowi

Trener Hutnika: Potwierdziły się moje słowa, że trafiłem do dobrej szatni

Trener Hutnika: Potwierdziły się moje słowa, że trafiłem do dobrej szatni

Polecamy

5 pokarmów, które mogą powodować nieświeży oddech. Nie jedz ich przed wyjściem z domu

5 pokarmów, które mogą powodować nieświeży oddech. Nie jedz ich przed wyjściem z domu

Botwinka z ziemniakami. Z przepisu mojej mamy wychodzi idealna!

Botwinka z ziemniakami. Z przepisu mojej mamy wychodzi idealna!

Masz zatkany nos i problemy z oddychaniem? To problem miliona Polaków! Jest na to lek

Masz zatkany nos i problemy z oddychaniem? To problem miliona Polaków! Jest na to lek