MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Są takie grzyby, których strzępki pod ziemią zajmują obszar...
fot. mat. pras.

Co czytać w czasie wakacji? Przyglądamy się kuchni, nowym technologiom i podróżom [PRZEGLĄD]

6. Jedzenie i życie pod lupą

Są takie grzyby, których strzępki pod ziemią zajmują obszar 1800 boisk piłkarskich. Są też takie rośliny, które zamiast dać się zjeść, same mają spory apetyt albo skutecznie bronią się przed staniem się posiłkiem. A tak w ogóle, jedzenie to chemia. I nie chodzi o smak, ale o to, by rozłożyć potrawy na czynniki pierwsze, wchłonąć je do krwi, odżywić mózg i inne narządy. Tego wszystkiego można dowiedzieć się z „Biologii” Campbella, jednego z najpopularniejszych podręczników biologii na świecie. Gruba księga dzieli się na 8 części - od chemicznych podstaw życia, przez budowę i funkcje komórek, genetykę, ewolucję, różnorodność biologiczną, po budowę i funkcję roślin oraz zwierząt i ekologię. Maturzyści i studenci pewnie już go znają, ale to ciekawa lektura także dla tych, którzy - niezależnie od wieku - interesują się światem dookoła. Bogato ilustrowana może być traktowana jak leksykon dla nastolatka, liczne ciekawostki sprawiają, że zainteresuje spragnionych wiedzy, zwłaszcza z dziedzin takich jak genetyka, gdzie niemal co roku dochodzi do nowych, przełomowych odkryć. Ta książka wynosi jedzenie na wyższy, wręcz metafizyczny poziom. Napisana w I połowie XIX wieku „Fizjologia smaku” to traktat o kulturze kulinarnej, tak charakterystycznej przecież dla Francji. Apetyt jest w niej przedstawiony jako wentyl bezpieczeństwa, który daje o sobie znać, gdy siły ciało zużywa się, przez co zostaje zachwiana równowaga między siłami a potrzebami. Piękne, prawda? Taki ton nie opuszcza „Fizjologii smaku” od początku do końca. Zarówno, gdy pisze o działaniu kawy i sposobach jej parzenia, omawia poszczególne typy smakoszy i w ogóle zwraca uwagę, kto może smakoszem zostać, albo jaki jest wpływ jedzenia na pracę. Wiele zawartych tu tez zapewne wzbudzi uśmiech na twarzy Czytelnika, ale lektura tej książki pozwoli zrozumieć, jak blisko dwa stulecia temu pojmowano znaczenie żywności i żywienia dla naszego zdrowia, traktując je też jako element stylu życia i kultury. „Biologia Campbella” praca zbiorowa, Dom Wydawniczy Rebis, Poznań 2016, cena okładkowa: 199 zł „Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej” Anthelme Brillat-Savarin, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 2015, cena okładkowa: 30 zł

Zobacz również

Pijany cyklista okazał się złodziejem. Rower którym jechał ukradł tego samego dnia

NOWE
Pijany cyklista okazał się złodziejem. Rower którym jechał ukradł tego samego dnia

Zmiany w kadrze siatkarek Moya Radomki Radom. Zespół opuszczają przyjmujące

NOWE
Zmiany w kadrze siatkarek Moya Radomki Radom. Zespół opuszczają przyjmujące

Polecamy

Tradycyjne pierogi z truskawkami. Z tym przepisem są dziecinnie proste

Tradycyjne pierogi z truskawkami. Z tym przepisem są dziecinnie proste

W latach 90. nie mogli opędzić się od fanek. Powraca kultowy polski zespół

W latach 90. nie mogli opędzić się od fanek. Powraca kultowy polski zespół

Uwaga na fałszywą stronę największego polskiego banku!

NOWE FAKTY
Uwaga na fałszywą stronę największego polskiego banku!