Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem...
fot. Janusz Wójtowicz/Polska Press

Oto przepisy na wigilię z książki kucharskiej z 1910 r. Karp smażony, krem ponczowy i barszcz czerwony z uszkami

Uszka do postnego barszczu

„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem i wodą. Rozwałkować cieniutko, pokrajać małe kwadraciki z ciasta i nakładać farsz z grzybów, zlepiając w trójkątne chusteczki, a potem złączyć ze sobą dwa przeciwległe końce, aby wyglądało jak ucho świńskie. Przed podaniem barszczu, zgotować na kipiącej wodzie, a gdy wypłyną, włożyć do wazy.

Farsz do uszek

„Grzyby, które się na smak do barszczu gotowały, posiekać drobno, zasmażyć na maśle z cebulką i z dwiema łyżkami bułki tartej”.

Zobacz również

Cupra Formetor 2024. Nowe jednostki napędowe, wyposażenie i wygląd

NOWE
Cupra Formetor 2024. Nowe jednostki napędowe, wyposażenie i wygląd

Bóbr spacerował po centrum Buska-Zdroju

Bóbr spacerował po centrum Buska-Zdroju

Polecamy

Olsztyn: Ruszyła rekrutacja na 4. edycję Campusu Polska Przyszłości

Olsztyn: Ruszyła rekrutacja na 4. edycję Campusu Polska Przyszłości

Przegląd tygodnia od 21.04 w Olsztynie

Przegląd tygodnia od 21.04 w Olsztynie

Olsztyn: Powstała nowa noclegownia dla osób w kryzysie bezdomności

Olsztyn: Powstała nowa noclegownia dla osób w kryzysie bezdomności