Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smak regionu- ziemniaki w wersji mazurskiej

Agnieszka Szukuć
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Potatoes_bunch.jpg
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Potatoes_bunch.jpg Tocekas
20 października obchodziliśmy Światowy Dzień Kartofla. Z tej okazji polecamy wam ziemniaki w wersji mazurskiej!

Do wykonania dania potrzebujesz:

1 kg ziemniaków
mąki żytniej
soli
pieprzu
500 ml zsiadłego mleka
2 cebul ze szczypiorkiem
tłuszcz do nasmarowania blachy

Ziemniaki dokładnie umyć. Jeśli są duże, przekroić na ćwiartki. Mąkę doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w niej ziemniaki. Po przełożeniu ziemniaków na blachę, oprószyć je jeszcze raz mąką. Piec w nagrzanym piekarniku przez godzinę. Z mleka i cebuli przygotować sos. Cebulę wraz ze szczypiorkiem drobno posiekać i wymieszać z zsiadłym mlekiem. Polać sosem upieczone ziemniaki w chrupiącej skórce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto