Składniki:
- 1 nieduża dynia
- 4 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 litr rosołu drobiowego lub wołowego
- 1 szklanka śmietany
- 3 płaskie łyżeczki mąki
- sól, pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- groszek ptysiowy
Miąższ z dyni pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić (nie musi być na drobno). Warzywa zalać rosołem z dodatkiem soku z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować przez około 45 minut. Następnie zmiksować zupę używając blendera. Śmietanę dobrze wymieszać z mąką i dodać do zupy. Jeszcze raz zagotować. Przed podaniem posypać groszkiem ptysiowym. Zamiast groszku można użyć czosnkowych grzanek.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?