Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smak regionu - zupa z dyni

Agnieszka Szukuć
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pumpkin_cubes.JPG
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pumpkin_cubes.JPG Dobromila
Jeśli twoja pociecha wykonała lampion z dyni, z pewnością zostało ci dość miąższu, aby wykonać pyszną zupę z dyni.

Składniki:

- 1 nieduża dynia
- 4 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 litr rosołu drobiowego lub wołowego
- 1 szklanka śmietany
- 3 płaskie łyżeczki mąki
- sól, pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- groszek ptysiowy

Miąższ z dyni pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić (nie musi być na drobno). Warzywa zalać rosołem z dodatkiem soku z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować przez około 45 minut. Następnie zmiksować zupę używając blendera. Śmietanę dobrze wymieszać z mąką i dodać do zupy. Jeszcze raz zagotować. Przed podaniem posypać groszkiem ptysiowym. Zamiast groszku można użyć czosnkowych grzanek.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto