MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Smak regionu - zupa z dyni

Agnieszka Szukuć
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pumpkin_cubes.JPG
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pumpkin_cubes.JPG Dobromila
Jeśli twoja pociecha wykonała lampion z dyni, z pewnością zostało ci dość miąższu, aby wykonać pyszną zupę z dyni.

Składniki:

- 1 nieduża dynia
- 4 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 litr rosołu drobiowego lub wołowego
- 1 szklanka śmietany
- 3 płaskie łyżeczki mąki
- sól, pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- groszek ptysiowy

Miąższ z dyni pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić (nie musi być na drobno). Warzywa zalać rosołem z dodatkiem soku z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować przez około 45 minut. Następnie zmiksować zupę używając blendera. Śmietanę dobrze wymieszać z mąką i dodać do zupy. Jeszcze raz zagotować. Przed podaniem posypać groszkiem ptysiowym. Zamiast groszku można użyć czosnkowych grzanek.

od 7 lat
Wideo

Deser z mrożonymi brzoskwiniami. Ten patent to hit!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto