Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaki regionu - kiełbasa w piwie

Agnieszka Szukuć
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C5%BBywno%C5%9B%C4%87_-_031.JPG
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C5%BBywno%C5%9B%C4%87_-_031.JPG Joymaster
Warmia i Mazury słyną nie tylko z pięknych jezior i lasów, ale także ze świeżej i aromatycznej kuchni. Dziś polecamy kiełbasę w piwie.

Aby przygotować kiełbasę w piwie potrzeba:
70 dag białej kiełbasy
5 g masła
20 dag cebuli
1 cytryna
1 dag mąki
1 kostka rosołowa
1 l piwa (najlepiej regionalnego)
sól
pieprz
szczypta majeranku

Piwo zagrzać w garnku. Kiełbasę włożyć do wrzącego piwa, zdjąć garnek z gazu i odstawić na 15 minut.Cebulę drobno posiekać i ugotować w wywarze, który został po gotowaniu kiełbasy. Wycisnąć sok z cytryny. Z piwa, soku z cytryny, mąki i masła przygotować sos. Doprawić sos do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Kiełbasę kroimy na grube kawałki i podajemy polaną sosem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto