Aby przygotować kiełbasę w piwie potrzeba:
70 dag białej kiełbasy
5 g masła
20 dag cebuli
1 cytryna
1 dag mąki
1 kostka rosołowa
1 l piwa (najlepiej regionalnego)
sól
pieprz
szczypta majeranku
Piwo zagrzać w garnku. Kiełbasę włożyć do wrzącego piwa, zdjąć garnek z gazu i odstawić na 15 minut.Cebulę drobno posiekać i ugotować w wywarze, który został po gotowaniu kiełbasy. Wycisnąć sok z cytryny. Z piwa, soku z cytryny, mąki i masła przygotować sos. Doprawić sos do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Kiełbasę kroimy na grube kawałki i podajemy polaną sosem.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?