MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Jak pozbyć się zapachu ryby z mieszkania? Wypróbuj w Wigilię te domowe triki. Tak skutecznie usuniesz aromat ryb z domu na święta

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Zapach ryb w domu szczególnie irytuje nas w święta, gdy przyjmujemy gości. Smażone karpie, dorsze, łososie, sandacze czy pstrągi to dania, których nie może zabraknąć na tradycyjnym wigilijnym stole. Niestety, podczas ich obróbki cieplnej m.in. w mieszkaniu, piekarniku i na skórze dłoni pojawia się wyjątkowo intensywny aromat, którego bardzo trudno się pozbyć. Poznaj skuteczne domowe triki na usunięcie zapachu ryb z domu.

Spis treści

Jak zneutralizować zapach ryby na skórze dłoni?

Podczas obierania i doprawiania surowych ryb na święta skóra dłoni przesiąka intensywnym rybim aromatem. Najlepiej więc przygotowywać wigilijne potrawy w rękawiczkach z tworzywa sztucznego, które są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Jeśli jednak nie lubimy w ten sposób przyrządzać dań na Boże Narodzenie, to pozbądźmy się intensywnego aromatu za pomocą sprawdzonych domowych sposobów.

Sposoby na zapach ryby w mieszkaniu
Te domowe triki wykorzystaj podczas świątecznych przygotowań. amenic181/123RF.com

Wystarczy nałożyć na skórę dłoni niewielką ilość m.in. pasty do zębów, płynu do naczyń czy soku wyciśniętego z połówki cytryny i wetrzeć w skórę dłoni, a następnie dokładnie wypłukać ręce w zimnej wodzie. Już po chwili woń ryb zniknie ze skóry bezpowrotnie.

Jak pozbyć się rybnego aromatu z deski do krojenia i kuchennego noża?

Podczas przygotowywania wigilijnych dań z ryby na ostrzu noża, obieraczki czy deski do krojenia pozostaje intensywny aromat surowej ryby. Jak go zniwelować w kilka chwil? To banalnie proste. Wystarczy najpierw dokładnie umyć kuchenne akcesoria ciepłą wodą z dodatkiem detergentu, a następnie pokryć ich powierzchnię sokiem i miąższem z cytryny. Po nieprzyjemnym zapachu nie powinien zostać nawet ślad.

Jak pozbyć się aromatu ryb z piekarnika czy patelni?

Wiele osób zamiast smażyć wigilijną rybę na patelni, woli wybrać zdrowszy sposób i przyrządza ją w piekarniku. Niestety, po pieczeniu dorsza, karpia czy łososia we wnętrzu urządzenia długo unosi się intensywny rybny aromat. Można jednak się go skutecznie pozbyć.

Wystarczy najpierw dokładnie wyczyścić wystudzony piekarnik ciepłą wodą z dodatkiem detergentu za pomocą gąbki do naczyń, a następnie przetrzeć jego wnętrze miękką ściereczką nasączoną roztworem sody oczyszczonej i wody (wymieszanych w proporcji: 1 łyżeczka sody na 100 ml wody).

Innym sprawdzony trikiem na zniwelowanie w piekarniku nieprzyjemnej rybiej woni jest nasmarowanie blachy do pieczenia oraz ścian urządzenia olejkiem waniliowym i nagrzanie piekarnika do temperatury 80 stopni Celsjusza. Już po kilku minutach po intensywnym rybnym zapachu nie powinno być śladu.

Innym sposobem na pozbycie się intensywnych zapachów w piekarniku jest wstawienie do pogrzanego wnętrza naczynia z plastrami cytryny zanurzonymi w wodzie. Już po kilkunastu minutach rybny aromat powinien bezpowrotnie zniknąć. Aromatyczna cytryna dobrze sobie radzi sobie z pozbyciem się zapachu ryb, które skumulował się we wnętrzu urządzenia. Można więc spróbować przetrzeć jego wnętrze szmatką nasączoną preparatem, który wykonamy z soku z cytryny i wody.

Często też po smażeniu ryby trudno się pozbyć jej intensywnego aromatu z patelni. Jednak jest na to skuteczny sposób. Po dokładnym umyciu patelni wyczyśćmy dodatkowo jej powierzchnię fusami z czarnej herbaty. Ten niezawodny babciny sposób zawsze się sprawdza.

Jak usunąć zapach ryby z kuchni, salonu i jadalni?

Intensywny aromat ryb unoszący się w mieszkaniu czy domu podczas wigilijnego przyjęcia skutecznie może nam popsuć świąteczny nastrój.

Na szczęście jest kilka sprawdzonych trików, na zredukowanie i skuteczne pozbycie się rybnego aromatu z salonu czy kuchni, m.in.:

  1. Podczas smażenia ryb zawsze uruchamiaj pochłaniacz czy okap kuchenny.
  2. Po gotowaniu i smażeniu ryb dobrze wywietrz pomieszczenie.
  3. Podczas smażenia ryb połóż na patelnię kilka plasterków surowego ziemniaka, które skutecznie zredukują intensywną rybią woń.
  4. W pozbyciu się intensywnego aromatu z kuchni pomoże też podgrzanie na patelni m.in.: ziaren jałowca czy masła orzechowego.
  5. Można też zagotować w garnku 700 ml wody z 3 łyżkami octu i plastrami cytrusów (cytryny, mandarynki czy pomarańczą) oraz mieszanką aromatycznych przypraw (np. goździków, cynamonu, kardamonu, imbiru czy wanilii). Już po kilku minutach zapach powinien zniknąć.
  6. Warto też zapalić w pomieszczeniu świecę zapachową, która zniweluje intensywny aromat.
Polecjaka Google News - RegioDom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jak pozbyć się zapachu ryby z mieszkania? Wypróbuj w Wigilię te domowe triki. Tak skutecznie usuniesz aromat ryb z domu na święta - RegioDom.pl

Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto