MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Aromatyczna pieczona dynia z orzechami. Sekretem smaku są odpowiednie przyprawy. Uczestniczka MasterChef poleca przepis na sezonowy przysmak

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wyrazista i aromatyczna pieczona dynia z orzechami. Danie świetnie smakuje na zimno i na ciepło.
Wyrazista i aromatyczna pieczona dynia z orzechami. Danie świetnie smakuje na zimno i na ciepło. fot. Samar Khanafer
Pieczona dynia doprawiona aromatycznymi przyprawami to przysmak, który z powodzeniem można podać na obiad, kolację lub jako przekąskę. Przepis na to smaczne danie w stylu kuchni bliskowschodniej proponuje uczestniczka trzeciej edycji programu MasterChef Polska – Samar Khanafer, autorka książki „Dukkah, kumin i włoszczyzna”. Dynia w takim wydaniu smakuje wyśmienicie, jest sycąca i pożywna.

Spis treści

Dynia z piekarnika. Sezonowy przysmak

Polecamy sezonowy przepis z najnowszej książki Samar Khanafer. „Dukkah, kumin i włoszczyzna”. Autorka zachęca do wypróbowania wegetariańskich potraw kuchni bliskowschodniej. Tak przygotowana dynia ma wyrazisty smak, pięknie pachnie i apetycznie wygląda. To rewelacyjne danie na jesień.

Dynia ma słodki, mało skomplikowany smak, który idealnie kontrastuje z chili, tahini i kwaskowatym za’atarem. Podczas pieczenia skórka delikatnie się karmelizuje, a środek skrywa słodkie, kremowe wnętrze. To danie możecie serwować jako przystawkę albo lekką jesienną kolację. Idealnie sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno – czytamy w książce Samar Khanafer „Dukkah, kumin i włoszczyzna”.

Pieczona dynia z za’atarem i sosem taratour – przepis

czas przygotowania: ok. 30-40 minut
porcja dla 2 -3 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół szklanki migdałów w słupkach lub orzechów włoskich,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 porcja sosu taratour (sos z czosnku, cytryn, soli i pasty tahini),
  • 2–3 łyżki za’ataru (mieszanka zmielonych ziaren sezamu, tymianku, sumaku i soli)
  • do podania: natka pietruszki lub kolendra,
  • pestki granatu

Jak przygotować pieczoną dynię?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Dynię myjemy i kroimy w 2-centymetrowe plastry. Następnie skrapiamy je oliwą z oliwek i pieczemy 25–30 minut.
  2. Migdały lub orzechy włoskie mieszamy z miodem i wstawiamy do piekarnika na 5–7 minut, żeby się skarmelizowały.
  3. Upieczoną dynię przekładamy na talerz, skrapiamy sosem taratour, posypujemy za’atarem, pokruszonymi orzechami, pestkami granatu i świeżymi ziołami. Podajemy od razu.

Rada : karmelizowane orzechy są tak dobre, że spokojnie możecie zrobić ich nawet 2 szklanki i podać je w miseczce do podjadania.

Samar Khanafer – uczestniczka MasterChef

Autorka książek kulinarnych Samar Khanafer znana jest m.in. jako uczestniczka trzeciej edycji programu MasterChef Polska. Jej polsko-libańskie pochodzenie oraz zamiłowanie do gotowania szybko zaowocowało kulinarnymi sukcesami.

Ma na swoim koncie kilka bestselerów: „Szafran, mięta i kardamon” oraz „Hummus, za’atar i granaty”. Uznawana jest za ekspertkę kuchni bliskowschodniej.

Czytaj również: Jesienne ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi. Kusząco pachnie cynamonem i wprost rozpływa się w ustach

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Aromatyczna pieczona dynia z orzechami. Sekretem smaku są odpowiednie przyprawy. Uczestniczka MasterChef poleca przepis na sezonowy przysmak - Strona Kuchni

Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto