Makowa panienka na deser. Przepis na ciasto przykuwające uwagę. Brzoskwinie dodają smaku

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Makowa panienka to pyszne i aromatyczne blaty makowego ciasta przełożone musem z brzoskwiń i budyniowym kremem. Jego przygotowanie jest proste. Zobacz nasze wskazówki na kolejnych zdjęciach.
Makowa panienka to pyszne i aromatyczne blaty makowego ciasta przełożone musem z brzoskwiń i budyniowym kremem. Jego przygotowanie jest proste. Zobacz nasze wskazówki na kolejnych zdjęciach. Katarzyna Puczyńska
Makowa panienka to ciasto, które pasuje idealnie na każdą okazję. Wilgotne i apetyczne blaty makowego ciasta przełożone są musem brzoskwiniowym i lekkim, budyniowym kremem. Taki przysmak posmakuje każdemu i z pewnością zachwyci twoich gości. Zobacz przepis z dokładnymi wskazówkami i przygotuj ciasto makowa panienka.

Spis treści

Nazwa ciasta makowa panienka jest nieco humorystyczna i nawiązuje prawdopodobnie do makowych blatów ciasta i lekkiego, świeżego kremu z brzoskwiniami, które nadają mu piękny kolor. Taki przysmak można podać niemal na każdą okazję, a także zrobić sobie po prostu na weekend.

Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis z dokładnymi wskazówkami krok po kroku na proste do przygotowania ciasto makowa panienka. Ciekawego smaku dodaje mu warstwa brzoskwiniowa przygotowywaną ze zmiksowanych brzoskwiń. Możesz użyć zarówno świeżych owoców, jak i brzoskwiń z puszki.

Sprawdź, jak przygotować ciasto makowa panienka:

Przygotowanie tego ciasta zajmuje ok. 1,5 godziny, ponieważ musimy czekać aż blaty i krem wystygną. Ale sama praca jest dość szybka. Jeśli nie chcesz robić musu z brzoskwiń i żelatyny, możesz pokroić owoce i dodać do kremu lub posmarować blaty ciasta brzoskwiniowym dżemem.

Przepis na ciasto makowa panienka

Liczba porcji: około 16 porcji.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g zmielonego maku,
  • 8 łyżek gorącej wody,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1,5 szklanki mąki pszenną,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jajek,
  • zapach migdałowy.

Warstwa brzoskwiniowa:

  • brzoskwinie z puszki 800 g,
  • 12 g żelatyny,
  • 60 ml wrzątku,
  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • opcjonalnie cukier do smaku.

Sprawdź także: Makowiec japoński na Wigilię. Przepis na ciasto z jabłkami

Krem:

  • 0,5 l mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g masła,
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g),
  • łyżka zapachu migdałowego,
  • wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do dekoracji.
Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić ciasto makowa panienka?

Przygotowanie:

  1. Zacznij od upieczenia blatów makowego ciasta. Najpierw wymieszaj mak z gorącą wodą.
  2. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Zacznij ucierać mikserem masło z cukrem.
  4. Dodawaj stopniowo mak, aż masa się połączy.
  5. Miksuj ciasto dodając na zmianę jajko i kilka łyżek mąki. Rób tak aż dodasz wszystkie jajka i całą mąkę.
  6. Na koniec wlej zapach migdałowy i wymieszaj.
  7. Przełóż ciasto do blaszki ( 23x33) wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz ok. 35 min. w 170 stopniach Celsjusza.
  9. Gdy ciasto będzie się piec przygotuj warstwę brzoskwiniową. Brzoskwinie odsącz z syropu i zmiksuj blenderem.
  10. Żelatynę namocz w gorącej wodzie i mieszaj aż się dobrze rozpuści.
  11. Do brzoskwiń dodaj sok z cytryny i żelatynę i dokładnie wymieszaj. Spróbuj masę i w razie potrzeby dodaj cukier.
  12. Odstaw masę brzoskwiniową do lodówki.
  13. Zrób krem: z pół litra mleka odlej około pół szklanki, a resztę zagotuj z cukrem i wanilią.
  14. Do odlanego mleka dodaj obie mąki i dokładnie wymieszaj.
  15. Gdy mleko się zagotuje zmniejsz gaz i wlej mieszankę mleka z mąkami, ciągle mieszając.
  16. Pogotuj krem około 2 minuty, mieszając, by się nie przypalił. Wystudź.
  17. Następnie ucieraj masło dodając po łyżce przestudzony krem i zapach migdałowy.
  18. Upieczone i wystudzone ciasto makowe przekrój na pół.
  19. Posmaruj ciasto masą brzoskwiniową, a na nią delikatnie rozsmaruj 4/5 kremu.
  20. Przykryj ciasto drugim blatem i posmaruj wierzch pozostałym kremem.
  21. Całość posyp wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

Przepisy na inne ciasta z kremem

Szukasz pomysłu na pyszne ciasto z kremem na specjalną okazję? Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi i sprawdzonych przepisów. Możesz przygotować np.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Makowa panienka na deser. Przepis na ciasto przykuwające uwagę. Brzoskwinie dodają smaku - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie